China heeft de import van babymelkpoeder uit Nieuw-Zeeland en Australië stilgelegd vanwege de vondst van een gevaarlijke bacterie. Dat heeft de Nieuw-Zeelandse minister van Handel zondag gezegd tegen de publieke omroep TVNZ.
Zuivelbedrijf Fonterra maakte zaterdag bekend dat het bacteriën die de vergiftiging botulisme veroorzaken, heeft aangetroffen in een voorraad weiproteïneconcentraat, een ingrediënt van babymelkpoeder en sportdranken. Het spul is bij acht afnemers van het Nieuw-Zeelandse bedrijf terechtgekomen, onder meer in buurland Australië.
Er zijn tot nog toe geen meldingen over mensen die ziek zijn geworden door de besmette grondstof. Het is nog onduidelijk of überhaupt producten die mogelijk besmet zijn al in de schappen hebben gelegen.
Melamineschandaal in China
Als het Chinese importverbod lang van kracht blijft, kan dat grote gevolgen hebben. Van al het melkpoeder dat China vorig jaar importeerde kwam maar liefst 90 procent uit Nieuw-Zeeland.
Chinese consumenten kopen massaal in het buitenland geproduceerd babymelkpoeder sinds het melamineschandaal. In 2008 werd bekend dat tienduizenden Chinese baby’s in het ziekenhuis waren beland doordat de melk die ze hadden gedronken besmet was met de giftige stof melamine. Zes baby’s overleden aan de gevolgen.
De grote vraag vanuit China heeft in Nederland herhaaldelijk tot lege supermarktschappen geleid. Veel Chinezen kopen grote hoeveelheden babymelkpoeder en sturen dat naar hun thuisland.
Ook Rusland neemt maatregelen
Naast China heeft ook Rusland maatregelen genomen: de import en verhandeling van Fonterraproducten ligt voorlopig stil, meldde persbureau ITAR-TASS.
Fonterra is de grootste zuivelexporteur ter wereld. De coöperatieve multinational neemt ongeveer een derde van de mondiale handel in zuivelproducten voor zijn rekening. Het bedrijf heeft de bron van de besmetting ontdekt en verholpen. Uit onderzoek bleek dat een stuk pijp in een fabriek in 2012 niet goed gesteriliseerd was.
Lees ook
Onveilig volgens China: cakejes van Ikea en cognac van Rémy Martin
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl